Heian Kata

Heian betyder ungefär Fridfullt Sinne och kata-serien består av fem kata:
Heian ShodanHeian nidanHeian SandanHeian Yondan och Heian Godan.

De fem Heian-katorna är baskata inom Shotokan och finns även inom de allra flesta andra karatestilar, vilka dock vanligtvis har kvar det gamla okinaviska namnet Pinan. Ordningen på de två första är omkastad, så att Heian Shodan är samma som Pinan Nidan och Heian Nidan är samma som Pinan Shodan.

Dessa kata har inte alls lika gammal historia som de övriga. De konstruerades år 1901 av Anko Itosu på Okinawa genom att plocka ut delar från framförallt Kushanku (Kanku Dai) och även en numera bortglömd kata som hette Channan. Karate blev då ett skolämne på Okinawa och syftet var att ge främst yngre skol-elever möjlighet att träna på egen hand utan att behöva lära sig så långa och komplicerade Kata. De fem Heian-katorna är väldigt pedagogiskt upplagda så att de är ypperliga att lära sig i sekvens. Ställningar och tekniker introduceras i turordning och svårighetsgraden ökar successivt.

Inom JKA används Heian som graderingskata från orange upp till blått bälte (8-4 kyu) och sedan också hela vägen upp till Shodan, svart bälte i form av en extra-kata som väljs av examinatorn. Det är grundläggande kata som hela tiden fortsätts att tränas.