Gojushiho Sho

Gojushiho betyder ”54 steg” och sho-varianten är JKAs längsta kata.

Några kata finns i två utföranden, Dai = ”stora” respektive Sho = ”lilla”, t.ex. Kanku Dai/Sho, Bassai Dai/Sho, samt Gojushiho Sho/Dai. Dai är då huvudkatan som har större utåtrikat rörelsemönster och Sho som är kompaktare med mer komplicerade tekniker.

När det gäller Gojushiho så är det precis tvärtom. Gojushiho Sho är huvudformen med större rörelser. Anledningen till detta sägs vara att vid en uppvisning i början av JKAs historia så uförde Masatoshi Nakayama Gojushiho Dai, men råkade säga fel och sa Gojushiho Sho. Av respekt till mästaren, som självklart inte kan göra fel, så opponerade sig ingen utan man låtsades istället som ingenting och bytte helt enkelt namn på dessa kata. Efter utbrytningen och splittringen av det gamla JKA så har vissa grupper återtagit den ursprungliga ordningen, t.ex. Kanazawas organisation SKIF.

65 tekniker, kiai på nr 57 och 64

Klubbens videor ska inte ses som en officiell JKA instruktionsvideo på hur katan ska genomföras utan mer en hjälp att guida klubbens medlemmar i hur mönstret går när man försöker lära sig en ny kata.