Dojo-Etikett

Vi följer en Dojo-etikett under träningarna. Det innebär att vi bugar när vi går in och ut ur dojon, sitter i seiza (meditationsställning) och hälsar tränaren, sensei, med en bugning och ”oss” i början och slutet av träningen, bugar och hälsar varandra med ”oss” innan vi börjar en parövning osv.

Tränaren tilltalas med sensei under träning.

Vi börjar och slutar varje träning med en kort stunds meditation, ”mokuso”. Det är för att samla sig inför träningen och släppa allt vardagligt så att fokus ligger helt på karate under träningen, samt att smälta det som gjorts under träningen och befästa de nya saker man lärt sig.

Om du kommer sent till en träning (gör inte det) så väntar du vid sidan tills du får uppmärksamhet av sensei, bugar och säger ”oss” innan du kliver in i gruppen.

Se till att du har druckit mycket vatten under dagen innan träning (inte omedelbart innan). Det går bra att ta med sig en vattenflaska in till dojon, men vi springer inte och dricker lite då och då, utan i så fall enbart vid en drickapaus som bestäms av sensei. Vi går inte ut i omklädningsrummen för att dricka.

Se till att ha gått på toaletten innan träningen, speciellt barn, så behöver vi inte störa träningen med sådant.

Om du ändå måste gå ut under träning, kanske för att plåstra om en liten skada e.d., eller måste avvika tidigare av någon anledning så är det ok efter att du fått tillstånd av sensei. Ingen får lämna dojon under träning utan att stämma av det med sensei först.

Den här disciplinen och artighetskulturen är en mycket viktig del i karate.
Förutom ren hövlighet och respekt, så gör den träningen bättre. Det är faktiskt allvar när vi med full kraft attackerar varandra med skadliga tekniker, fast utförda med kontroll. Ordning och reda skapar den stämning och medvetenhet och koncentration, zanshin, som är så viktig för att undvika olyckor och skador.